Trump Överklagar

Uppdaterad idag 20:04 | Publicerad idag 18:09

  • Trump kritiserar domaren och hävdar att rättegången var riggad
  • Trump tackar för stöd och donationer som strömmat in efter domen
  • Domen handlar om utbetalningar för att tysta personer under valkampanjen 2016
  • President Biden kallar Trumps uttalanden för farliga och oansvariga
  • Ekonomiska konsekvenser vid en eventuell Trump-återkomst till presidentposten

Beräknad lästid: 6 minuter

Donald Trump har vid en pressträff utanför Trump Tower i New York, dagen efter den fällande domen mot honom, meddelat att han kommer att överklaga. Han kallade rättegången riggad och orättvis, och riktade skarp kritik mot domaren som han anklagar för att vara jävig. Trump kritiserade också det faktum att han blivit belagd med munkavle och hävdade att ingen annan presidentkandidat någonsin har behandlats så.

Starka reaktioner från Trump

Trump upprepade dessutom sina påståenden om att USA:s nuvarande president Joe Biden och justitiedepartementet skulle ha påverkat det så kallade hysch-fallet. Kampanjteamet bakom Trump har rapporterat att donationerna har strömmat in efter domen, och Trump tackade för stödet. Enligt kampanjteamet har det samlats in hela 34,8 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 360 miljoner kronor.

Fällande dom för tystnadspengar

Domstolen i New York fällde Trump på alla 34 åtalspunkter gällande att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Trump hävdar att alla pengar betalats ut på lagligt sätt och beskrev anklagelsen om att ha förfalskat affärsdokument som mycket allvarlig. Trump riskerar nu fängelse i delstatsmålet men kan också få ett villkorligt straff. Påföljden meddelas den 11 juli.

Biden reagerar

President Joe Biden kommenterade Trumps uttalanden i ett tal på fredagskvällen, svensk tid. Han kallade det för vårdslöst, farligt och oansvarigt att säga att domen är riggad bara för att man inte gillar den. Biden framhöll också domslutet som ett bevis på att ingen står över lagen. Tidigare under kvällen hade Biden uppmanat sina väljare att donera pengar för att stoppa Trump.

Lämna en kommentar