Tips när du ska börja spara

Alla säger att det är givet att ha någon form av sparande. Men hur kommer man egentligen igång. Lättare sagt än gjort känner vi på börsnoteringar.se. Med anledning av detta går vi i denna artikel igenom tips på olika sätt man kan börja spara på. 

Börja med att göra en budget – Summera inkomst och skulder

Det man alltid ska börja med är att räknar ut ens inkomst och utgifter, d.v.s göra upp en budget.
Börja med att räkna på hur mycket dina utgifter ligger på och summera ihop dessa.
När du gjort det gör du likadant med dina inkomster. Sedan tar du inkomster minus utgifter. Kika på vad som blir kvar och avgör sedan hur mycket av det kvarstående som du kan lägga åt sidan, antingen på ett sparkonto eller för att investera/spara i exempelvis värdepapper som t.ex aktier eller fonder. Om man bor själv, så kanske man inte har så mycket utgifter. Kika på exempel nedan för att bättre kunna bilda dig en uppfattning på vad vi menar,


Olle har,

Inkomst ( räknat per månad)

Nettolön (efter skatt) – 25 000:-

Utgifter (räknat per månad)

Hyra – 9000:-

Csn-lån – 1000:-
Mobilabonnemang – 500:-
Kost/Mat – 1500:-

Månadspeng att slösa – 3000:-

——————————————
15 000:-

Efter att alla utgifter är betalda, har Olle kvar 10 000:-.
Dessa kan han spendera hur han vill, men då Olle är mån om ekonomin och vill spara, bestämmer han sig för att lägga undan 10 000 i två år, då han siktar på att spara sig till en kontantinsats för att sedan kunna införskaffa sig en bostadsrättslägenhet.

Alla har olika förutsättningar och bestämmer givetvis själva hur dom önskar lägga upp sin budget.
Ovan är endast ett exempel. 

Hyr mycket risk kan du ta – risktolerans

Det många privata små-sparare och investerare har svårt att göra är att mäta sin egen risktolerans. Med detta menas hur mycket risk man tål. Det kan handla om att investera i olika värdepapper. En aktie kanske är högrisk för en person, men för en annan som har högre risktolerans kanske det räknas som en lägre risk. 

Sätt upp en strategi och ett mål

Det kanske hjälper dig att börja spara, om du har ett mål. Kan vara till en resa, bostad, båt eller till en buffert som du vill ha för att kunna falla tillbaka på om något skulle hända. Vi tycker att alla ska någon form av buffert-sparande. Hoppas att denna artikel var till någon hjälp och lycka till med ert sparande i framtiden. Kom ihåg att beslut som påverkar privat-ekonomin alltid är ens egna ansvar!