Ekonomin och pannkaksmuffins

Ingen har väl missat den enorma inflation som dragit över både Sverige och världen. Fler och fler människor börjar tänka efter mer innan de handlar eller investerar på börsen.

Aktie- och fondmarknaden som sjönk drastiskt för något år sedan har långsamt arbetat sig upp igen och fler och fler börjar komma tillbaka och bli aktiva på börsen.

Något som också börjar sjunka är matpriserna. Från att gå från en höjning på 30% så

sänks nu priserna mer och mer. Lidl var en av de första livsmedelskedjorna som sänkte sina priser, därefter kom Ica strax efter. Flera andra livsmedelskedjor har dock fått kritik för att de undvikit att sänka sina priser, Coop är ett exempel på detta.

Just mat och framförallt bröd och kakor har ökat så pass mycket i pris att många själv börjat baka sina bröd, bullar och kakor. Ett bakverk som är väldigt omtyckt är pannkaksmuffins. En jättegod variant på vanliga pannkakor. Pannkaksmuffins är extra omtyckt eftersom de minskar tiden och jobbet man annars måste lägga ner på att steka dem. En pannkaksmuffins tar bara den tid det tar att blanda ihop en vanlig pannkakssmet, hälla smeten i muffinsformar och sedan grädda i ugnen ca 15 min.

Börsmarknaden tar tyvärr inte hänsyn till vare sig bakverk eller tidseffektivitet men du kan med hjälp av aktie- och fondsparande samt med olika investeringar räta upp din ekonomi. Beroende på vilken typ av aktier eller fonder du satsar på kan du få olika höga avkastningar, men även till större eller lägre risk. En fond är oavsett alltid en tryggare investering eftersom den består av flera olika aktier. Skulle någon av fondens aktier sjunka i värde kan värdet på de andra fonderna hålla uppe fondens värde så pass länge att fondförvaltaren hinner analysera och ta till åtgärder. Om du spelar på aktiebörsen behöver du själv vara aktiv och hålla koll på dina aktier. Missar du att ha koll på utvecklingen kan du förlora riktigt mycket pengar. Samtidigt som du å andra sidan kan tjäna mycket större summor om du själv är aktiv på börsen och håller koll på samhällsutvecklingen.

Om du arbetar eller sparar med hjälp av aktier och fonder behöver du öppna ett så kallat ISK- konto. Det är mycket bättre att spara dina pengar på ett ISK-konto. ISK- konton ger dels en högre avkastning och du behöver inte betala lika hög ränta på dina sparade pengar. Ett bra tips om du vill spara pengar kontinuerligt är att bestämma ett visst belopp som dras från ditt konto samma dag som din lön kommer in. På det sättet blir det lättare att spara pengar, eftersom man annars väljer att göra annat om man ser att det finns pengar över på kontot efter räkningarna. Du riskerar inte heller att glömma bort att spara.